maanantai 2. marraskuuta 2015

Sielunmaisemana Vesijärvi


Matti Mäyränpää seisoo Vesijärven rannalla aivan Vääksyn keskustan tuntumassa. Mies tuntee Vesijärven.

Tuolla on Maijansaari, tuota kutsumme Krokotiilisaareksi. Tästä on suoraan järven poikki 15 km Hollolan kirkolle, vaikka tien kautta on yli 30.

Hän on seurannut Vesijärveä pian 40 vuotta aivan aitiopaikalta. Omasta pihasta, rannan kiveltä, johon on hakattu tontin ostopäivä, olohuoneen ikkunasta, lastenlasten leikkipaikalta, veneestä kalastusreissuilla. Nähnyt myrskyt ja jään voiman, kuunnellut veden loiskintaa - ja lapioinut sinilevää ämpäriin loppukesästä 1978. Mutta vain sen yhden kerran, sen jälkeen sinilevää ei ole omassa rannassa ollut.

 Kyllä tämän järven puolesta pitää osaltaan kantaa huolta, puhua kylillä ja toreilla. Matti Mäyränpää on itse yksi asikkalalaisista Vesijärvi-kummeista ja haluaa tukea järven hoitoa.

Jos Lahden päässä tapahtuu jotain erikoista, niin Mäyränpään mukaan Vääksyn rannoilla sen huomaa vedestä parin vuoden viiveellä. Tämä kesä oli Kajaanselän rannalla kaikin puolin hieno ja aurinkoinen. Järvi oli tyyni ja vesi kirkasta, mitä nyt kovat tuulet sitä joskus sekoittivat.

Kajaanselän pohjoisosa on vesillä liikkujalle hyvin rauhallista seutua, sillä veneiden reitit kulkevat pääosin Lahdesta Vääksyn kanavan kautta Päijänteelle. Sopiva lounaistuuli tuo paikalle ajoittain surffareita.

Meitä on täällä parikymmentä ukkoa, jotka tapaavat järvellä ympäri vuoden erilaisten kalapyydysten äärellä, kertoo Mäyränpää.

Pitkä kokemus auttaa kalamiestä. Syvänteiden reunalla on tänäkin syksynä piilevää, eikä sellaisiin kohtiin kannata verkkoja viedä. Kalaa ei tule paljon, mutta riittävästi. Saaliina on 50 mm:n verkkoihin sopivasti osuvaa siikaa, kuhaa ja lohta. Mäyränpää pitää myös saalispäiväkirjaa.

 Ja parhaat fileeahvenet, mitä on olemassa, nousevat kirkasvetiseltä Vesijärven Kajaanselältä!


Tee sinäkin kuten Matti, ja kummita Vesijärveä TÄÄLLÄ. 

I love Vesijärvi Facebookissa ja Instagramissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti