maanantai 26. lokakuuta 2015

Kummiudesta tuli jatko koulussa tehdylle Vesijärvi-työlle


Jos joku henkilö Hollolasta sopii ehdottomasti Vesijärvi-kummiksi, hän on Eila Hämäläinen, jo lopetetun Hollolan lukion kemian ja matematiikan opettaja. Pitkälti Eilan, ja toki Juha Kedon, ansiota on, että Lahden lukioiden oppilailla on nykyään valittavana kansainvälinen Vesijärvi-kurssi.

 1980-luvulla haimme oppilaiden kanssa Vähä-Tiilijärven syvänteestä vesinäytteitä ja opettelimme analysoimaan niitä. Aluksi meillä oli apuna Insinööritoimisto Paavo Ristolan laboratorio ja sittemmin Ramboll Analytics, kertoo Eila.

1990-luvulla analyysien tekoa harjoiteltiin ensin Vähä-Tiilijärven vesinäytteillä, mutta varsinainen kurssi pidettiin sitten Vesijärvellä. Oppilaat tutkivat veden värin, sameuden sekä näkösyvyyden. Lisäksi he määrittivät lämpötilan, happipitoisuuden, pH:n ja johtokyvyn sekä typpi- ja fosforipitoisuudet. Omia tuloksia verrattiin sitten laboratorioiden vastaaviin, jotta tiedettiin, menikö oikein.

Eila Hämäläinen ryhtyi muutama vuosi sitten Vesijärven kummiksi. Vesijärvi on hänelle hyvin läheinen järvi, ja kun työ koulussa on ohi, kummius on hänelle luonnollinen jatkumo. Tapa antaa edelleen oma panos Vesijärven hyväksi.

- Onneksi kunnostustoimenpiteet ovat elvyttäneet Vesijärven pahasti rehevöityneestä 1970-luvun järvestä. Jotta järven tila säilyisi edelleen hyvänä, toivoisin, että mahdollisimman moni ottaisi vastuuta ja pitäisi huolta järvestä, kannustaa Eila.

Lisätietoa Vesijärvi-kummiudesta löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti