tiistai 3. marraskuuta 2015

Aarteenetsintää



Pitkään jatkunut syksy ja kauniit syysilmat houkuttelevat ulos. Some, pelit ja tv-ohjelmat tuntuvat kuitenkin monta kertaa vievän voiton ulkoilusta. Tekosyitä on helppo keksiä: on pimeää, kellojakin siirrettiin talviaikaan, kylmä, väsyttää – huomenna sitten.

Luonnossa liikkumisen terveyttä edistävistä vaikutuksista on puhuttu tiedotusvälineissä viime aikoina runsaasti ja tästäkin syystä tulisi painua pihalle ja heittää ne älykännykät eteisen pöydälle. Vai tulisiko? Ehkä teknologian ja ulkoilun voi yhdistää? Kerroin omasta geokätköilyn aloittamisestani Pyhäjärvi-instituutin blogissa: Puhdas vesi,paremmat evä(ä)t!

Moni luonnossa liikkuja on löytänyt geokätköilyn kautta tuttuja paikkoja uudesta näkökulmasta. Kätköstä tehdystä kuvauksesta oppii usein jotain uutta ja tutun lenkkipolun ympäristö alkaa näyttää erilaiselta. Toisaalta moni on löytänyt geokätköilyn kautta ulkoilun riemun. Ulkoilu ei ole enää päämäärätöntä ulkona laahustamista, vaan ulkoiluun saa tekemisen meininkiä ja kohteen.


Suomessa aktiivisia kätköjä on yli 35 500. Kätköilyä voikin harrastaa missä päin maailmaa vain – no Siperiassa on vähän vähemmän kätköjä, mutta Etelämantereeltakin niitä löytyy. Maailmassa kätköjä on yli 2,7 miljoonaa.   

Geokätköilystä voi opiskella lisää sivulta www.geocaching.com.

Pyhäjärvi-instituutti on toteuttanut kolme vesiensuojelukätköä. Ne löytyvät vuonna 2012 tehtyjen luontopolkujen yhteydestä Eurasta, Säkylästä ja Yläneeltä. Geokätköillä jaamme tietoa Natura 2000 -alueista, paikallisesta historiasta ja vesiensuojelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti