keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Nuoret Säkylän Pyhäjärven puolesta

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Euran nuorisotyön työviikkoon osallistuneet nuoret olivat tutustumassa Pyhäjärvi-instituuttiin ja Pyhäjärvi-instituutin töihin. Työviikkoa suunniteltiin yhdessä Euran nuorisotyön ohjaajan Antti Rantanivan kanssa jo kevään aikana ja vähitellen työviikon ohjelma rakentui käsittämään Pyhäjärvi-instituutin toiminnan esittelyä, viestinnän kehittämistä, tutustumista elintarvikkeiden kehitystyöhön ja vesiensuojelutyöhön.

Työviikkoon osallistujat olivat 14-16 -vuotiaita nuoria ja pyysimme heitä kirjoittamaan tuntemuksiaan viikosta. Tähän tekstiin onkin upotettu nuorten näkemyksiä ja kirjoituksia viikon kulusta. Perjantain nuoret viettivät nuorisotyön järjestämän ohjelman parissa Mansikissa.

”Maanantai: Teoriaa.”

Viikko aloitettiin maanantaina kertomalla Pyhäjärvi-instituutista ja sen toiminnasta. Kokemus ensimmäisestä päivästä ei ehkä ollut nuorten mielestä tarpeeksi touhukas, mutta taustat oli hyvä selvittää ennen kuin viikko saatiin kunnolla alkuun. Iltapäivällä taustatietoja kerättiin lisää hakemalla etukäteen määritettyjä asiasanoja ja paikallisia yrityksiä internetistä. Nuoret tutustuivat myös Pyhäjärvi-instituutin viestintään ja kertoivat kommenttejaan esimerkiksi nettisivujen ulkonäöstä ja sivuston sisällöstä.

”Tiistai: Olimme Yläneen kosteikolla. Kosteikolla oli kolme ”pistettä”, joilla teimme hommia ahkerasti. Vaihdoimme kylttejä, kannoimme puita ja raivasimme suodatinkenttää. Siellä meni koko päivä.”

Tiistaina nuoret kuljetettiin Pyhäjärven valuma-alueella, Pöytyällä, sijaitsevalle vesiensuojelukohteelle. Kesäkuun alussa järjestetyssä Vesistökunnostusverkoston maastopäivässä vierailtiin Imponojan kohteella ja sitä varten heinittynyttä kohdetta piti siivota näkyviin. Kohteella niitettiin suodattimen päältä heinää, poistettiin pajukkoa ja päivitettiin kohteen kylttejä. Aurinko paistoi ja nuoret työskentelivät tehokkaasti.

”Keskiviikko: Saavuimme Makeistamolle ja siellä odottikin ensimmäinen työtehtävä. Meidän piti maistaa eri karkkeja ja kertoa mielipiteemme niistä. Pääsimme myös näkemään, miten kovia karkkeja valmistetaan. Jouduimme kävelemään sateessa takaisin tuutille ja loppupäivän kirjoitimme exceliin Järvikalaa NAM! -hankkeen kyselytuloksia järvikalapihvien maistatuksesta Pyhäjärvimessuilta. Alasatakunnasta kävi toimittaja haastattelemassa meitä viikon kulumisesta.”

Keskiviikkona nuoret tutustuivat paikallisen Makeistamon toimintaan. Timo Katila kertoi yrityksen perustamisesta, karkkien teosta ja tuotekehityksestä. Iltapäivällä nuoret kokosivat Pyhäjärvimessuilla järvikalapihveistä kerättyä palautetta ja jakoivat Pyhäjärven ja Köyliönjärven hoito- ja käyttösuunnitelmista tehtyä esitemateriaalia lähetettäväksi yrityksiin.

”Torstai: Siivosimme Hevossuonrannasta kaikki möhnät pois, jotta asukkaat pääsisivät rantaan uimaan. Urakan jälkeen menimme instituutille kirjoittamaan blogitekstiä ja tekemään asioita PYHÄJÄRVEN PUOLESTA.”

Torstaina nuoret ahkeroivat Hevossuonrannassa Pyhäjärven puolesta. Aamupäivän reippaalla työskentelyllä saimme siivottua koko rantaviivan rantaan ajautuneesta kasvimassasta ja risuista. Iltapäivällä jatkettiin vielä edellisen päivän postituksia ja keskityttiin viestintään.


Kaiken kaikkiaan viikko oli meille erittäin hyödyllinen ja kokonaisuus oli erinomainen. Varsinkin ulkona tapahtunut siivous- ja raivaustyö tiistaina ja torstaina onnistui upeasti ja uskon, että ne olivat nuortenkin mielestä parhaimmat päivät. Oma kädenjälki näkyi. Kiitos kaikille osallistuneille.

(Teksti on osa kuukausittain paikallislehdissä ilmestyvää juttusarjaa "Pyhäjärven puolesta". Koko juttusarja on luettavissa tästä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti