torstai 30. huhtikuuta 2015

Jokainen jäännemassiainen on tärkeä

Mutta mikä kumma on jäännemassiainen? Nimestä voi tulla ensin mieleen kukkaron pohjalle jäänyt pieni kolikko, mutta siitähän ei nyt ole ollenkaan kysymys. Tässä ollaan taas vesiensuojelun jännän äärellä.

Vilkaisu Luontoporttiin kertoo, että jäännemassiainen (Mysis relicta) on kellanvihreän tai -ruskean läpikuultava äyriäinen, kooltaan jotakin reilun sentin ja kahden ja puolen sentin väliltä. Naaraat ovat isompia kuin koiraat, ainakin fyysisesti, henkisestä puolesta lähde ei kerro. Öisin pohjasta pintaan syömään nousevien massiaisten lempiruokaa on eläinplankton, mutta sen puutteessa kasviplankton ja kaikenlainen kuollut kasvi- ja eläinaineskin kelpaavat. Aikuiset popsivat mielellään vesikirppuja. Itse ne ovat arvokasta kalanruokaa.

Vaan miksi ne ovat juuri nyt niin hykerryttäviä? Selitys löytyy vastikään julkaistuista Hiidenveden sulkasääskitutkimuksen tuloksista viime kesältä. Näytteistä arvioitiin myös jäännemassiaisen ja valkokatkan esiintymistä. Molemmat lajit vaativat viileää ja hapekasta vettä. Tulosten perusteella tutkija Tommi Malinen Helsingin yliopistolta kertoo LUVY:n tiedotteessa: ”Hiidenveden syvänteen happitilanne näyttäisi olevan vähitellen kohentumassa, mikä suosii näitä hapekasta vettä vaativia lajeja.”

Mikä voisikaan olla parempi syy tutustua lähemmin jäännemassiaiseen? Ja massiaisen kannustus sopii hyvin myös Vappu-tunnelmaan, käsiä vaan rytmikkäästi yhteen ja kaikki yhteen ääneen: MAS-SI-AI-NEN, MAS-SI-AI-NEN…! Aivan massiaista Vappua kaikille :-)

Lisätietoja Hiidenveden sulkasääskitutkimuksesta: www.luvy.fiKuva: Luontoportti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti