keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Yhteisillä vesillä aloittaa kesää


Keskikesän aika alkaa olla lähellä, vielä jonkin aikaa päivät jatkavat pitenemistään. Vesistöjen rannoilla ovat alkaneet aktiiviset kesäpuuhailut sekä ihmisillä että muilla asukkailla. Vedet ovat lämmenneet nopeasti, mutta ensimmäisten helteiden jälkeen ne ovat ehtineet jo viiletäkin. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan vesien pintalämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoa. Sinilevätilanne on Syke:n levätilannekatsauksen mukaan ajankohtaan nähden tavanomainen.

Yhteisillä vesillä -tiimi on keväällä saanut joukkoonsa uuden henkilön. Pyhäjärvi-instituutissa Kauttualla Päivi Laine aloitti toukokuussa omalta osaltaan edistämään hankkeen tavoitetta: vesistötiedon liikkumista eri vesialan toimijoiden välillä.

Toukokuussa julkistettiin valtakunnallinen tiedote Yhteisillä vesillä -toiminnasta. Hankkeessa mukana olevat yksiköt jakavat tietoa omilla alueillaan hankkeen tavoitteista ja tapahtumista.

Kesän aikana hankkeessa suunnitellaan syksyllä alkavia yhteisillä vesillä -työpajoja, joita tullaan järjestämään eri puolilla Suomea. Työpajoissa kaikkia vesien tilasta kiinnostuneita opastetaan käyttämään ja hyödyntämään olemassa olevia vesistötiedon lähteitä.

Kesän aikana oman kotiveden seurantatietoja voi kokeeksi etsiä Järviwikistä (www.jarviwiki.fi).
Kannattaa myös tutustua  Suomen vesistökunnostusverkoston sivustoon ja vaikkapa Säkylän Pyhäjärven suojeluohjelman sivustoon ja Lahden Vesijärven kunnostussivustoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti