tiistai 13. kesäkuuta 2017

Vesijärvi-viikko alkoi!

No niin alkoi Vesijärvi-viikko lämpimän kesäisissä tunnelmissa. Etkoja oli vietetty perjantaina murhamysteerin parissa ja lauantaina alkoi tosi tohina Avoimet Kylät -tapahtumien hengessä.

Itse ehdin lauantaina pyörähtää Suppalan rannan piknik-päivässä, joka oli aivan ihastuttava pieni kyläjuhla lettuineen ja house-bändeineen.

Mukana oli myös Lahden ympäristökasvattaja Viivi Toivio ja ekopakun vesistötutkimuslaitteistot. Tutkimme haaveilla kaivamaamme pohjamutaa, toiveenamme löytää pieniä pohjaeläimiä. Ensin luulin, että olin saanut haaviini vain kalan kakkaa, mutta hetken aikaa odotettuani, aloin nähdä liikettä saavissani. Viivi opasti minua eläinanalyysin teossa ja pian selvisi, että saavini pohjalla tallusteli ihka oikea vesiperhosen toukka, joka oli rakentanut itsensä ympärille hienon kotelon vesikasveista.
Oli ihan älyttömän mielenkiintoista tutkia veden laatua ja järvessä asuvia toukkia sekä kirppuja. Tapaamme Viivin kanssa Vesijärvi-viikolla vielä tiistaina Pikku-Veskulla ja Enonsaaressa sekä keskiviikkona Launeen perhepuistossa. Eipä hauskaa!

Pohjaeläintutkimukset käynnissä


Toinen tapahtuma, jonka ehdin kokea, oli Vanhan Vääksyn kesän avajaiset. Voi miten kaunis kylä Vääksy onkaan! Olin täysin mykistynyt kanavan varren vehreydestä ja ihanista puutarhahuviloista, joiden pihoihin pääsi kiertämään kirppareita.

Vanhan Vesimyllyn kupeessa on ankeriasarkku, jonka sisältöön pääsimme tutustumaan ammattitaitoisen kalatutkijan johdolla. en ollut koskaan nähnyt ankeriaita aikaisemmin ja niiden koko ja voima tekivät minuun vaikutuksen.

Kymijoen vesivoimaloiden vuoksi Vesijärvessä asustelevat, kutumatkalle lähtevät ankeriaat ohjataan arkkuun, josta ne siirretään turvallisesti voimaloiden ohi. Onpahan hommaa, mutta tuiki tärkeää sellaista.
Ankeriaat haavissa


Sunnuntain Puhtaasti Vesillä -tapahtuma oli rento ja hyväntuulinen tapahtuma. Ohikulkijat lähtivät rohkeasti kokeilemaan sup-laudoilla ja kanooteilla melomista. Moni Vesijärvisäätiön teltalla kävijöistä halusi jakaa muistojaan Vesijärvestä ja juttuja oli mielenkiintoista kuunnella. Aika paljon ollaan menty järven tilan kanssa parempaan suuntaan vuosikymmenien kuluessa.

Säätiön koju Puhtaasti Vesillä -tapahtumassa


Alku viikko on kulunut harmaissa ja sateisissa merkeissä, mutta siitähän me ei lannistuta. Vai onko meidät muka tehty sokerista? En usko! Tänään illalla suuntaamme Salpausselän luonnonystävien kanssa Enonsaareen luontoretkelle ja olen aivan varma, että retkestä tulee mitä mukavin.

Käy katsomassa fb-sivultamme kuvat tapahtumista ja raportti MurhaVesijärvellä -illallisesta.

Vielä on paljon mukavia tapahtumia tiedossa. Tule sinäkin mukaan!

Terveisin
Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti